Ingredienser til Pavlova - nationaldessert i New Zealand og Australien
- 5 æggehvider
- 1 knivspids fin salt
- 275 g sukker
- 1 teskefuld vanillesukker
- 1½ teskefuld eddike
- 1
strøget dessertske maizena
- 1/2 liter piskefløde
- 6-7 kiwier
Pisk æggehviderne med salt med håndmixer eller bedst med rørermaskine på fuld hastighed i 5 minutter. Dernæst tilsættes
sukker og vanillesukker meget, meget langsomt, mens der stadigvis piskes. Når alt sukkeren er kommet i, tilsættes eddike. Marengsmassen er færdig, når toppe bliver stående. Herefter vendes maizenaen forsigtig i.
Lav
en cirkel på bagepapir - diameter ca. 19-20 cm. Stænk nogle få vanddråber på papiret, inden æggehviden formes til en "lagkage". Træk en streg rundt i æggeviden med fx en tændstik inden bagning, så
får man et pænt "låg", der hæver og sænker sig.
Man kan også hælde marengsmassen i en springform foret med bagepapir, der er klippet til og let smurt, hvis kagen skal være kvinskarp. Men da hele balladen
bliver dækket af flødeskum og kiwi, betyder det egentlig ikke så meget.
Sættes i oven ved 190 C i 10 minutter. Derefter skrues ned til 150 C i 60 minutter. Sluk ovnen og hold ovndøren lukket indtil ovnen er helt
kold - mindst en time eller gerne mere. Under bagningen vil du se, at midterpartiet af kagen hæver sig betydeligt for efterfølgende at falde lidt ned igen.
Pyntes traditionelt med flødeskum - beregn ½ liter - og
kiwi frugter. På billedet er der drysset lidt frysetørrede hindbær - af hensyn til den dekorative værdi.
Dessertkagen har fået sit navn fra gæsteoptræden af den verdensberømte russiske ballerina
Anna Pavlova, der optrådte i Australien og New Zealand i 1920'erne ved flere lejligheder:
"A symphony of silence! So Pavlova has been described," began the report in the West Australian on Tuesday, July 9, 1929. "But who, seeing the famous
ballerina for the first time as she stood on the deck... at Fremantle yesterday, could apply the description? It was Babel itself!" The reporter managed to share her cab into Perth... "They are funny, these Australians," she pronounced in the cab... The next
night she gave the first of 11 evening... performances... "Exquisite Pavlova!..." began the West Australian. It was her only Perth season, on her second Australian tour. She died two years later. Yet her memory survived at her hotel, the Esplanade, because
there six years later the chef whipped up the meringue and cream cake which perpetuates her name....
Charlotte Søllner Hernø, 31. januar 2014